Cum sa ne deplasam fara sa poluam

 

Mobilitatea este o parte esentiala a vietii noastre de zi cu zi. Dar stiai ca folosind masina personala te poate costa intr-un an cat castigi in 840 de ore de lucru? Fara sa mai luam in calcul si emisiile de gaze cu efect de sera!

Daca vrei sa afli cum sa te bucuri de mobilitate intr-un mod sustenabil, campania A world you like derulata de DG Clima ofera o serie de sfaturi utile.

In prezent, cel mai promovat mod de transport in UE este sistemul de transport public. In unele tari, autobuzele care ruleaza pe combustibili alternativi au redus, pe plan local, nivelul  poluarii fonice si a aerului contribuind totodata si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un alt exemplu care incepe sa ia amploare si la noi in tara il reprezinta autostopul sau car-sharing care favorizeaza utilizarea mai eficienta a parcului auto existent, reducerea poluarii si congestionarii fiind o alternativa avantajoasa pentru drumurile tale. In Romania, cele mai cunoscute site-uri de car sharing sunt autostoponline.ro si cumasina.net

Cand decizi ce mijloc de transport vrei sa folosiesti, adu-ti aminte ca:

  • Un autobuz poate transporta pana la 40 de pasageri ocupand spatiul rutier a doar trei autoturisme. Pe langa faptul ca reduce congestia si emisiile ofera pasagerilor ocazia de a se relaxa pana la destinatie  citind sau ascultand muzica.
  • Mersul pe bicicleta este benefic pentru sistemul cardiovascular, arde caloriile, mentine tonusul si sporeste concentrarea.
  • In medie, masinile personale sunt folosite doar in procent de 4% din durata lor de viata (restul de 96%, stau in parcare sau in garaj). Odata cu cresterea popularitatii regimului de codiviziune, acestea ar putea fi utilizate mult mai eficient, reducand aglomeratia si oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a folosi o masina fara sa trebuiasca să o cumpere.

In paralel cu actiunile intreprinse de catre cetateni, intreprinderi si grupuri comunitare, Uniunea Europeana a luat masuri pentru a ajuta tranzitia catre un sistem mai eficient si durabil de transport european. Acestea includ imbunatatirea eficientei prin proiectarea de noi motoare, piese si caroserii, precum si sisteme de tarifare eficiente, pentru a face fata aglomeratiei si poluarii atmosferice. Scopul este acela de a reduce emisiile cauzate de mijloacele de transport cu pâna la 67% de la nivelul anului 1990 pana in 2050, imbunatatind in acelasi timp calitatea aerului din zonele urbane.

Succesul unor astfel de initiative inovatoare si dezvoltarea unor noi modalitati de transport depind de consumatori. Tu decizi, asa ca e timpul sa actionezi, spre binele tuturor!

Ce mijloace de transport alegi pentru a emite mai putin CO2

Vera

This entry was posted in Articole, Transport and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>