James Hansen: Storms of my Grandchildren

“Science and politics go together like the horse and carriage” sau, pe romaneste, “Stiinta si politica merg mana in mana”. Aceasta este concluzia climatologului american James Hansen in primul sau roman, “Storms of my Grandchildren – The truth about the coming climate catastrophe and our last chance to save humanity, despre schimbarile climatice si consecintele acestora.

Autorul se prezinta ca un cercetator care a incetat sa mai fie “martor” la viata politica absurda din SUA, bazata pe interesele companiilor de exploatare a combustibiliilor fosili si pe interesele politicienilor, insetati de marile profituri generate de industriile poluatoare. Dr. James Hansen este un climatolog renumit pe plan international pentru atragerea atentiei lumii politice din SUA dar si intregii lumii asupra incalzirii globale. El a depus marturie in 1998 in fata Congresului American declarand ca emisiile de gaze cu efect de sera (GES) antropice afecteaza Pamantul si ca omenirea se indreapta catre o perioada a incalzirii climei.

“Cum putem fi siguri de acestea? Ce putem face? Ce se va intampla?” sunt cateva intrebari la care dr. James Hansen raspunde in cartea sa. El prezinta, pe limbajul tuturor, date stiintifice, exemple, solutii,studii de caz, toate pentru a venii in sprijinul constientizarii si sensibilizarii publicului, in special al tinerilor, asupra rolului pe care il au in “lupta” impotriva schimbarilor climatice. De asemenea, el constientizeaza faptul ca trebuie sa existe o legatura stransa intre stiinta si politica.

Avand la indemana date si studii climatologice, redactate pe un limbaj accesibil cetatenilor, putem influenta procesul de elaborare a politicilor publice. Tocmai in acest sens dr. Hansen propune o limita de 350 ppm (parti per million) a emisiilor de CO2 la nivel global, necesara pentru a restabili dezechilibrul energetic al Pamantului, posibila numai prin promovarea unei taxe progresive pe emiisiile de GES la sursa ce este innapoiata cetatenilor sub forma de dividende, sau asa-numitul mecansim  “fee and dividend” (taxa si dividend). Dr. Hansen propune si o eliminare rapida a carbunelui, impaduriri si o dezvoltare rapida a surselor alternative de energie, printre care si centralele nucleare de generatia a patra.

Generatiile viitoare sunt cele care o sa aiba de suferit de pe urma actiunilor noastre, dupa cum si-au dat seama si triburile de amerindieni Iroquois care considera adecvat sa te gandesti 7 generatii in avans astfel incat deciziile din prezent sa fie luate in functie de impactul pe care il vor avea asupra copiilor celor 7 generatii (asa-numitul concept “seven generation sustainability”). Cartea “Storms of my Grandchildren” trage un semnal de alarma asupra impactului pe care lipsa noastra de actiuni si masuri pentru a diminua impactul schimbarilor climatice o va avea asupra copiilor si nepotilor nostrii.

Climatologul dr. James Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA (GISS) si  profesor la departamentul de Stiinte ale Mediului si Pamantului al Universitatii Columbia, este recunoscut pentru studiile sale privind atmosfera planetei Venus, analiza temperaturilor globale ale planetei Pamant, rolul carbonului negru in sistemul climatic, influenta GES de provenienta antropica asupra sistemului climatic si multe altele.

Aceasta carte “cutremuratoare” si “salvatoare” in acelasi timp este o provocare, datorita limbajului si lasa loc discutiilor si interpretarilor, datorita solutiilor controversate propuse de acesta si abordarilor diferite – de sus in jos (guvern – societate civila) sau invers (societate civila – guvern). Daca aveti suficienta curiziotate si rabdare de a face cunostinta cu stiinta din spatele schimbarilor climatice si de a afla cum puteti contribui pentru o lume mai sigura va sfatuiesc sa lecturati aceasta carte indrazneata si sincera a unui american preopcupat de viitorul Planetei si al copiilor sai.

Liudmila Mehedinteanu

This entry was posted in Articole, Schimbari climatice and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>