Biocombustibil obtinut din borhot de whisky

sursa foto: BBC.co.uk

Compania scotiana Celtic Renewables a dezvoltat o metoda de a produce biocombustibil din resturile rezultate in urma procesului de fabricare a whiskyului.

Din toata materia folosita pentru producerea celebrei bauturi, un procent de 93% iese din proces sub forma de deseuri. Sute de mii de tone pe an de astfel de reziduuri se produc in industria scotiana de whisky, arata BBC.

Procedeul folosit de Celtic Renewables amestecă aceste reziduuri cu bacteria numita Clostridium iar rezultatul este biobutanol, un combustibil care poate fi introdus direct in rezervorul de benzina, fara a modifica masina. Produsul este deja testat pe o scara larga  in Belgia.

In cazul in care proiectul-pilot va inregistra un succes in Belgia, Celtic Renewables intentioneaza sa construiasca prima sa uzina demonstrativa comerciala in Scoția.

Procedeul este unul foarte util, pentru ca el poate ajuta la atingerea tintei stabilite la nivel European ca pana in 2020, 10% din toti combustibilii vanduti pe continent, sa fie bio, spun initiatorii proiectului.

Productia industriala de biobutanol obtinut din deseuri de distilerie va fi posibila in cateva luni.

Ideea ar putea fi transpusa si in Romania unde, gestionarea deseurilor obtinute din distileriile particulare de tuica nu este deloc ecologica…

sursa foto: www.glasul-hd.ro

 

 

 

This entry was posted in Articole, Schimbari climatice. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>