Sa fie Maraton!

E vara, sau, ma rog, a fost, asa ca toti, cu mic cu mare, am cautat cele mai cool locuri de petrecere a vacantei, alaturi de o tona de distractie. Insa, e oare posibil sa combini distractia cu invatatul( nu invatatul in sensul strict al cuvantului, mai degraba descoperirea unor noi informatii)?

Ei bine, raspunsul este DA, categoric DA! Sa va zic si cum: iti iei frumos frumusel bagajelul si iti porti subsemnatul pana in Satul Prunilor, la Maratonul Comunicarii. Sau cel putin asa am facut eu si inca 31 de persoane (faini) din toata tara.

Daca inca nu vedeti legatura intre maraton si „invatat”, aflati ca maratonul nu se referea la cine reuseste sa vorbeasca mai mult intr-un timp mai scurt, ci a fost un maraton al informatiilor despre mediu si care sunt provocarile acestei generatii si a celor viitoare. 

In cadrul maratonului organizat de Terra Mileniul III si finantat prin Fondul Pentru Mediu, ni s-a lamurit cam tot ce era de stiut despre deseuri, energie (biodegradabila sau nu), transport, incalzire globala, dezvoltare durabila (pe bune), sustenabilitate, Rosia Montana, paduri virgine, si multe altele. Practic, tabara a reusit sa transforme niste copii fara prea mult habar, sau chiar deloc, in niste copii mult mai interesati de subiect, si chiar in unii dornici sa se implice in proiecte de mediu.

Si uite ca acum pare sa se fi pierdut partea de distractie! Dar numai aparent, nu va inselati, ea a fost prezenta mereu, ca si naratorul acela omniscient, omniprezent si omnipotent cu care ne innebuneau profele de romana. De la cursuri, la discursurile invitatilor (printre care se numara Csibi Magor, Mircea Toma, Liliana Nichita si Lorita Constantinescu), mereu am gasit cate ceva sa ne amuze, fie ca era vorba de Frido, surescitatul catel mascota a taberei, sau frazele memorabile spuse de acestia.

Au fost drumetii luuungi si fierbinti, un treasure hunt cu peripetii (si probabil un baci foarte speriat de asaltul unei armate de tineri), un compot de prune ca la mama acasa, vizite la psihiatru, comploturi politice mai mult sau mai putin televizate, seri pline de filme si de multa voie buna. Orice ai vrut, ai gasit, inclusiv indispensabilele cesti pline cu cafea aburinda si legaturile create pe tot parcursul taberei.

De voia buna si organizarea lucrurilor s-au ocupat Lavinia Andrei, Ioana Ciuta, Raluca Petrescu si, nu in ultimul rand, Ionut Ruscea, acestia avand grija ca noi sa avem o saptamana de neuitat. Si sa mai zica cineva ca nu poti sa te distrezi invatatand!

Si ca sa se vada ca nu m-am dus degeaba, cati dintre voi stiati ca in Romania doar 1% din deseuri sunt reciclate, restul fiind depozitate? Sau ca o incalzire globala cu mai mult de 2 grade ar produce dereglari ireparabile? Sau ca rezervele pamantului mai au doar in jur de 100 de ani de trait? Asa ca nu sta degeaba, pune mana si fa ceva! Dar despre asta, altodata.

Cu gandul la urmatoarea reintalnire, ma bag si eu in pat si va zic noapte buna!

Eco! Gata postul.

Articol realizat de Teodora Demian in cadrul taberei ”Maratonul Comunicarii” (3.10.2011).

This entry was posted in Maratonul Comunicarii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>